Fakes soupa (Griekse linzensoep)

Eén van onze favoriete vegan recepten is Griekse linzensoep, oftewel ‘fakes soupa’. Het is gemakkelijk te maken, en de paar ingrediënten heb ik meestal wel in huis. Verder zijn linzen ontzettend gezond, ze zitten vol ijzer, vezels, mineralen, proteïnen en vitamine B1. Als je een lepel van deze soep neemt proef je gelijk de rijke smaak van de linzen, het licht-zure van de tomatenpuree, het zoete van de rode uien, de ‘kick’ van de knoflook, het zachte van de olijfolie en het aroma van het laurierblad. (Helaas heb ik momenteel even geen goede foto’s voorhanden, dus voorlopig even iets van het internet geplukt. Volgende keer zal ik wat stap-voor-stap foto’s maken.)

De soep is verwarmend, maar wij eten het ook graag in de warme Griekse zon! Tijdens Thomas’ vasten-dagen eten we het met brood en salade, maar deze soep is zo lekker dat ik het ook maak als er niet gevast wordt. Dan eten we het met een groot stuk feta waarover olijfolie en oregano gesprenkeld zijn.

Vergeet niet wat rode wijnazijn aan de soep toe te voegen (ieder doet dit voor zich, naar smaak). Je zult zien dat het de smaak van de soep naar een ander niveau tilt!

Ingrediënten
voor 4-6 personen
* ca. 250 gr linzen (ik gebruik rode split-linzen, maar andere linzen kunnen ook. Kooktijd kan variëren.)
* 2 el olijfolie
* 3 teentjes knoflook geperst
* 1 gesnipperde ui
* 1 grote wortel
* 1 liter water
* 1 tl oregano
* 2 laurierblaadjes
* 2 el tomatenpuree
* zout en versgemalen peper
* rode wijnazijn naar smaak

1. De linzen afspoelen met water.

2. In een grote pan olijfolie schenken en op een matig laag vuur zetten. Knoflook, ui en wortel toevoegen en al roerend bakken tot de ui zacht is en doorzichtig wordt (ong. 3 minuten). Linzen, 1 liter water, oregano en laurier toevoegen, aan de kook brengen, het vuur matig laag zetten, de pan afdekken en 10 minuten laten sudderen.

3. Tomatenpuree erdoor roeren en zout en peper erover strooien. De pan weer sluiten en in 30-40 minuten onder af en toe roeren de linzen gaar sudderen. Als de soep te dik wordt meer water toevoegen. De soep in kommen scheppen, een scheutje olijfolie toevoegen en wijnazijn naar smaak en serveren.
Kali orexi! (eet smakelijk!)

Advertenties

Een Reactie op “Fakes soupa (Griekse linzensoep)

  1. Heerlijke soep. Ik heb er nog een half blokje bouillon in gedaan. Helemaal perfect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s