Griekse aardappelsalade

De vastentijd tot aan Pasen is begonnen. Voor Thomas dan, ik doe er niet aan mee. Of eigenlijk ook weer wel, want ik eet ’s avonds natuurlijk hetzelfde als hij. En ik kook. En dat is vanaf nu tot 15 april (Pasen valt in Griekenland een week later dan hier) dus 100% plantaardig.

Vandaag aten we Griekse aardappelsalade en gegrilde aubergines en courgettes (recept van het laatste volgt een andere keer).

Jummie!

Voor de aardappelsalade:

Snijd een rode ui heel fijn en zet weg in een bakje koud water met een snuf zout. Dit haalt het scherpe van de ui af en maakt het lichter verteerbaar.
Kook 500 gram vastkokende aardappels gaar (ik had krieltjes in de schil). Laat iets afkoelen en snijdt ze dan in stukjes.

Giet de ui af en doe bij de aardappels.
Doe er een hand fijngehakte peterselie, citroensap van een halve citroen, een eetlepel kappertjes, een flinke scheut olijfolie, peper, zout en wat goede olijven bij.

Eet smakelijk!

6 Reacties op “Griekse aardappelsalade

  1. Ik kom bij toeval op je site omdat ik op zoek was naar lekkere veganistische ofwel plantaardige recepten omdat ik momenteel aan het vasten ben. Mijn man is namelijk ook Grieks. Hij houdt zich alleen niet zo strict aan het 40 dagen vasten voor Pasen maar ik doe dit sinds een aantal jaren wel. Ik vind het zelf wel een mooie gedachte en bovendien is het ook prettig om je lichaam te “ontgiften”. Gelukkig biedt de Griekse keuken een ruime keuze aan heerlijke veganistische alternatieven waardoor het makkelijk wordt om aan de vastentijd te houden.

    • Wat leuk, Jessica! Mocht je nog tips hebben voor plantaardige recepten: ik houd me aanbevolen!

      • Hi Esther, ik heb vorig jaar een apart mapje aangelegd met allerlei plantaardige recepten die de toets der kritiek konden doorstaan. Grote favoriet bij mij thuis is Sifnos cake: een kruidige taart van pompoen, metaxa, rozijnen en kruiden (kan dit mailen). Zelfs mijn dochtertje van 2 jaar vindt het heerlijk.
        Daarnaast maak ik regelmatig soep: Pistou, pompoensoep of wortelsoep. En ik maak regelmatig gevulde gemista, risotto of spanakrizo. Allemaal lekker alternatieven. Ik heb ook een keer spanakopita veganmaar op een of andere manier mis ik dan toch de feta. Mijn erg kritische Griekse man vond het daarentegen wel weer lekker. Zo zie je maar weer smaken verschillen.

      • Hi Jessica, ik ben erg benieuwd naar het recept voor de cake! Ook wij eten veel soepen, gemista en spanakorizo. Hoe maak je de vegan spanakopita? Hetzelfde maar alleen zonder feta? Ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig hoe dat smaakt..

      • Hi Esther, hierbij de links naar de recepten. Ik heb deze vorig jaar gevonden, veel ervan uitgeprobeerd en de meeste recepten zijn erg lekker.

        http://greekfood.about.com/od/greekfastingrecipes/Greek_Orthodox_Fasting_Lenten_Recipes.htm

        Dit is de link voor de spanakopita zonder feta: http://greekfood.about.com/od/greekbreadspitas/r/spanakopita1.htmv

        En deze is dus van de cake. De cake at ik soms ook voor ontbijt. Het is best machtig maar vooral erg lekker. En ook al is het vasten dan mag je nog altijd wel lekker eten, vind ik persoonlijk.
        http://greekfood.about.com/od/greekfastingrecipes/r/loli.htm

        Succes met het uitproberen en ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

      • Bedankt Jessica! Ik ga het snel uitproberen! Het resultaat zul je hier vanzelf langs zien komen 🙂

Geef een reactie op Jessica Reactie annuleren